Skultuna

skultuna

Het Zweedse Skultuna is opgericht in het jaar 1607 door Koning Karl IX van Zweden. Al meer dan 400 jaar is Skultuna een producent van metalen objecten van de hoogste kwaliteit, waarbij het motto tijdloos design een belangrijke rol speelt. Met een nieuwe collectie woonaccessoires slaat Skultuna 1607 perfect de brug tussen hedendaags, modern design en de materiaalkleur van de komende jaren, namelijk goud/koper. Met de 'Förster' flowerpots won Skultuna in 2014 de Wallpaper Design Award. De hoeveelheid daglicht in huis is soms beperkt, maar er zijn andere manieren om meer licht te creëren. Glimmende accessoires in huis vangen extra licht en zijn nu bovendien helemaal in! Messing/goudkleurige elementen voegen iets warms toe aan het interieur. Skultuna begrijpt dit en heeft met getalenteerde designers een prachtige collectie gemaakt. Meer licht in huis halen, is altijd welkom. Combineer verschillende materialen om een mooie look te creëren. Zoals blank eikenhout met messing, marmer met messing maar ook glas en koper is een topcombinatie! Liever minder 'shimmer & shine'? Houd de rest van het interieur rustig en ga voor één messing (goudkleurig) item: dit zorgt voor een subtiele sfeer! Messing/goudkleurige items kunnen een wow effect creëren in een interieur. Het is een warme kleur; helemaal goed voor de koude winterdagen.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De online Skultuna Collectie geschiedenis

Al meer dan 400 jaar produceert Skultuna fijne metalen voorwerpen van de hoogste kwaliteit voor zowel dagelijks gebruik als voor speciale gelegenheden. Altijd met datzelfde gevoel voor kwaliteit, functie en ontwerp creëert Skultuna vandaag het antiek van morgen.

Skultuna werd opgericht in het jaar 1607 door koning Karl IX van Zweden als een koperen gieterij. Tegenwoordig is Skultuna een van de oudste bedrijven ter wereld en is het nog steeds hofleverancier van de koninklijke rechtbank van Zweden. Al meer dan 400 jaar produceert Skultuna objecten van de hoogste kwaliteit voor zowel dagelijks gebruik als voor speciale gelegenheden. Altijd met hetzelfde gevoel van eeuwige kwaliteit en ontwerp.

Skultuna heeft twee productlijnen, een Home Accessories-lijn ontworpen door toonaangevende internationale ontwerpers zoals GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica Förster, Richard Hutten en Claesson Koivisto Rune om er maar een paar te noemen. Skultuna heeft ook een populaire lijn met modeaccessoires.

Tegenwoordig zijn Skultuna-producten verkrijgbaar bij toonaangevende warenhuizen over de hele wereld en heeft Skultuna een aantal internationale designprijzen gewonnen en regelmatig tentoongesteld op de toonaangevende internationale designbeurzen zoals Salone Mobile in Milaan, Maison & Objet in Parijs en de Stockholm Furniture Fair .

Het jaar was 1607 en koning Karl IX kon eindelijk zijn langverwachte plannen voor een Zweedse koperindustrie uitvoeren. In de tijd van Gustav Wasa en Erik XIV was Zweden de Hanze verschuldigd. Raffinage van koper tot messing zou de invoer van koper verminderen en de inkomsten uit export vergroten. De koning liet een man het werk van de Kroon verzetten om een geschikte locatie voor een koperen gieterij te vinden, de keuze viel op Skultuna, waar de Svartån-beek voldoende waterkracht leverde. Houtskool was hier ook beschikbaar en de kopermijn bij Falun was ook dichtbij.

Vandaag, meer dan vier eeuwen later, verblijft het bedrijf nog steeds op dezelfde plek in Skultuna. De eerste meesterbranders werden hier genoemd uit de koperen gieterijen in Duitsland en Nederland, ze brachten ook de techniek over het maken van grote koperen voorwerpen zoals kroonluchters. De oudst bekende kroonluchter bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Enköping en dateert uit 1619. De reis door de geschiedenis is soms ruig geweest, eens de hele fabriek weggedreven met de voorjaarsoverstroming en ten minste drie keer volledig is afgebrand.

In de 15e en 16e eeuw maakte het ontwerpwerk deel uit van het vakmanschap. Aan het einde van de 17e eeuw werden processen en werkmethoden gestandaardiseerd. Dit was de basis van wat we tegenwoordig industrieel ontwerp noemen. Carl Hjalmar Norrström was een ontwerper in de Skultuna Brass Foundry tussen de jaren 1895-1912. Norrström behoorde tot die tijd tot de meest erkende ontwerpers en ontving vele onderscheidingen voor zijn creaties. Carl Hjalmar won de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs in het jaar 1900 voor zijn prachtige doopvont. Dit is nog steeds te zien in het museum in Skultuna. Na zijn studie aan de kunstacademie in Stockholm ging Norrström naar Parijs om te studeren. Hij werd een van de vele beroemde artiesten in de kolonie, samen met bekende artiesten zoals Carl Larsson. Carl Hjalmar Norrström wordt erkend als een van de eerste en belangrijkste Zweedse ontwerpers samen met Gunnar Wennerberg, Gustavsberg en Alf Wallander, Rörstrand.

De zilversmid Pierre Forssell is een van de nieuwste ontwerpers die in dienst was van de Brass Foundry. Hij droeg bij met enkele fantastische producten in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Zijn ontwerpen worden vooral gekenmerkt als Scandinavisch: strak en eigentijds van stijl. Een andere beroemde ontwerper die in de jaren tachtig producten voor Skultuna heeft ontworpen, is Sigvard Bernadotte. Hij ontwierp een serie producten voor de eettafel.

Skultuna